Pozn.:
- Chleba kyne 8–12 h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením.
- U jednotlivých kroků je čas, který příprava zabere. Na celé pečení potřebujeme mísu, gumovou stěrku, hrnek 250 ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (cokoli zavíratelné o objemu cca 2 l; pokud nemáme pokličku, použíjeme silnější alobal).
- Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15 Kč. Dají se péct dva zároveň, protože jeden nikdy nestačí ani zchládnout.
- Bod 3 a 4 je možné vynechat a těsto vyklopit rovnou do nahřáté mísy. I přesto je vynikající.
3 hrnky cca 250 ml obyč hladké mouky (nebo 2 hrnky hladké mouky a 1 hrnek tmavé chlebové, špaldové atd. - chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
1 lžička sušeného droždí
1,5–2 lžičky soli
1–2 lžičky drceného kmínu
podle chuti cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky...
1,5 hrnku vody (raději hustší, líp se s těstem pracuje)
- Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme všechny suroviny. Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou … 1 min.
- Těsto po 8–12 hodinách (dá se péct i po 6 h, všechno je to o teple pro to těsto a jak moc se případně smíříte s drobným neúspěchem ve formě hutnějšího chleba).
- Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4 cm tlustou … 1 min práce.
Necháme 15 min odpočívat.
- Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“ … 0,5 min práce.
Necháme 30 min zakryté utěrkou odpočívat.
- Pak ještě dalších 30 min, ale současně zapneme troubu na 230 °C, vložíme do ní pekáč s pokličkou a tu druhou půlhodinu ho v ní necháme nahřát.
- Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme nahoře posypat semínky … 0,5 min práce.
- Pečeme 30 min při 230 °C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 min.
Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Recept mi přišel e-mailem. Chleba je opravdu vynikající, doporučuji vyzkoušet.