Domácí chleba bez hnětení

Domácí chleba bez hnětení
Pozn.:
  • Chleba kyne 8–12 h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením.
  • U jednotlivých kroků je čas, který příprava zabere. Na celé pečení potřebujeme mísu, gumovou stěrku, hrnek 250 ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (cokoli zavíratelné o objemu cca 2 l; pokud nemáme pokličku, použíjeme silnější alobal).
  • Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15 Kč. Dají se péct dva zároveň, protože jeden nikdy nestačí ani zchládnout.
  • Bod 3 a 4 je možné vynechat a těsto vyklopit rovnou do nahřáté mísy. I přesto je vynikající.
 
3 hrnky cca 250 ml obyč hladké mouky (nebo 2 hrnky hladké mouky a 1 hrnek tmavé chlebové, špaldové atd. - chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
1 lžička sušeného droždí
1,5–2 lžičky soli
1–2 lžičky drceného kmínu
podle chuti cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky...
1,5 hrnku vody (raději hustší, líp se s těstem pracuje)
  1. Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme všechny suroviny. Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou … 1 min.
Suroviny smícháme ... doba přípravy cca 1 minuta
  1. Těsto po 8–12 hodinách (dá se péct i po 6 h, všechno je to o teple pro to těsto a jak moc se případně smíříte s drobným neúspěchem ve formě hutnějšího chleba).
Těsto po 12 hodinách
  1. Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4 cm tlustou … 1 min práce.
    Necháme 15 min odpočívat.
Těsto roztaháme na vále (cca 1 minuta práce) a necháme 15 minut odpočívat
  1. Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“ … 0,5 min práce.
    Necháme 30 min zakryté utěrkou odpočívat.
  2. Pak ještě dalších 30 min, ale současně zapneme troubu na 230 °C, vložíme do ní pekáč s pokličkou a tu druhou půlhodinu ho v ní necháme nahřát.
Těsto přeložíme (cca 0,5 minuty práce) a necháme 30 minut odpočívat přikryté utěrkou, pak zapneme troubu a necháme dalších 30 minut
  1. Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme nahoře posypat semínky … 0,5 min práce.
Těsto vložíme do rozpáleného pekáčku nebo ohnivzdorné mísy (cca 0,5 minut práce)
  1. Pečeme 30 min při 230 °C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 min.
    Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Upečený domácí chleba

Recept mi přišel e-mailem. Chleba je opravdu vynikající, doporučuji vyzkoušet.